Tomatmarmelade af røde eller grønne tomater, perfekt til ostebordet!
Til food festival i Århus i efteråret 2018, smagte jeg på noget tomatmarmelade hos Arla Unika. Nøj det var godt og jeg tænkte straks.. det der skal jeg prøve at lave selv. Så fluks hjem i køkkenet og eksperimentere. Jeg synes faktisk at jeg kom ret godt i mål.
Jeg er ikke til den traditionelle ostemad med almindelig sød bær-marmelader. Men de her tomatmarmelader er både søde, syrlige og perfekt krydret. De passer spot on til mit ostebord.
TIP: Jeg har læst mig til at flasketomater har et lavt indhold af saft og kerner, dvs. de er mere kødfulde end andre tomater. Derfor vil de være det optimale valg til tomatmarmelade.. men her på egnen findes der ikke så stort et udvalg. Så jeg har nu bare brugt, hvad jeg kunne få fat på. Det har været et mix af store og små tomater, bøf tomat, cherrytomater m.v. Jeg ribbede fx min ene nabos drivhus for grønne tomater.
Den første opskrift er:
Grøn Tomatmarmelade:
Mængde: 6-7 glas
Ingredienser og fremgangmåde til grøn tomatmarmelade:
- 1000 g tomater i mindre stykker
- 1000 g rørsukker
- 1 stor og fed vaniljestang (4-5 g)
- 3 stilke timian
- 1 stilk rosmarin
- 5-6 stilke estragon
- 3 spsk æblecider eddike
- Skær de grønne tomater i mindre stykker og kom dem i en tykbundet gryde.
- Tilsæt sukkeret og lad sukkeret smelte ved lav blus sammen med tomaterne.
- Skær vaniljestangen op og skrab kornene ud og kom både korn og stang op i gryden.
- Kog massen ind ved svag varme til en sirupsagtig konsistens med tomatklumper, det tager ca. 3-4 timer.
- Tilsæt æblecider eddiken og de finthakket krydderurter og kog masse endnu 5 minutter, smag på tomatmarmeladen og tilsæt evt. flere krydderurter eller eddike.
- Sluk for blusset og klargør glassene. Vask dem af i varmt vand og sæbe og skyl dem til sidst i en sjat rom eller andet spiritus.
- Fjern vaniljestangen og skær den i mindre stykker og fordel stykkerne i glassene.
- Hæld tomatmarmeladen på glas og luk.
Rød tomatmarmelade:
Mængde: 5-6 glas
Ingredienser og fremgangmåde til rød tomatmarmelade:
- 800-850 g røde tomater (uden skind – vejl. nedenfor)
- 600 g rørsukker
- 1 stor og fed vaniljestang (4-5 g)
- 4 stilke timian
- 1 stilk rosmarin
- 3 spsk æblecider eddike
Note: Tomaterne skal først blancheres, så skindet bliver let at fjerne. Skær blomsten i bunden væk og snit et kryds i tomatens top. Kom 6-8 tomater ad gange i kogende vand. Gi’ tomaterne ca. 30 sekunder, eller til skindet sprækker. Lad tomaterne køle af og fjerne let skindet.
- Skær de afkølet, skindfrie tomater i mindre stykker og kom dem i en tykbundet gryde.
- Tilsæt sukkeret og lad sukkeret smelte ved lav blus sammen med tomaterne.
- Skær vaniljestangen op og skrab kornene ud og kom både korn og stang op i gryden.
- Kog massen ind ved svag varme til en sirupsagtig konsistens med tomatklumper, det tager ca. 3-4 timer.
- Tilsæt æblecider eddiken og de finthakket krydderurter og kog massen endnu 5 minutter, smag på tomatmarmeladen og tilsæt evt. flere krydderurter eller eddike, evt. et strejf af salt.
- Sluk for blusset og klargør glassene. Vask dem af i varmt vand og sæbe og skyl dem til sidst i en sjat rom eller andet spiritus.
- Fjern vaniljestangen og skær den i mindre stykker og fordel stykkerne i glassene.
- Hæld tomatmarmeladen på glas og luk.