Hvem kan ikke spise en smagfuld kardemommesnurre til en god gang morgenmad eller brunch? og så én igen til eftermiddagskaffen?
Her i huset får sådan en omgang kardemommesnurre hurtigt ben at gå på.. og alt imens de nydes, kan vi tænke tilbage på vores sejler-sommerferier i den svenske skærgård nord for Göteborg. Vil du med… efter opskriften viser jeg lidt billeder fra vores sejlerferier.
Jeg lavede min første omgang kardemommesnurre da vi lå i havn ved ferieøen Käringön. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på kanelsnurre i forhold til ingredienser. Det hele var på slump, da jeg ikke har en køkkenvægt ombord på vores sejlbåd “Piece of cake” (som i øvrigt lever fuldt ud op til sit navn). OG køkkenmaskiner findes der heller ikke, så alt skal ske ved håndkraft. Heldigvis er båden udstyret med en fantastisk god, lille gasovn.
Det blev ikke det pæneste bagværk jeg har lavet, men nøj hvor blev de gode.. langt bedre end den kardemommesnurre jeg tidligere på dagen nød på en lille hyggelig café, som tilbød svensk fika. Jeg havde hjemmefra besluttet mig for i år ville jeg nyde en omgang svensk fika. Meeen hvor nemt er det lige at finde i den svenske skærgård, hvor flere at de øer vi valgte at overnatte ved var ubeboet, og eller små feriekolonier uden egentlig indkøbsmuligheder og da slet ikke med cafeer. Men jeg var heldig på Käringön.
Et godt råd her lige inden opskriften.
Til sødt bagværk, bagt med gær, bruger man det som kaldes for en bløddej. En bløddej indeholder typisk mælk, smør og æg. Som navnet antyder er det en blød dej. Så brug endelig ikke en masse ekstra mel end hvad opskriften anbefaler. Der kan naturligvis være forskel fra melmærke til melmærke og fra sæson til sæson, hvor godt melet er til at suge væske til sig. Meeeen.. i denne opskrift kan det nok max variere +/- 25 gram mel. Dejen skal være både våd og blød. Kommer man for meget mel i dejen, bliver det færdige bagværk tørt med det samme og mere kompakt. Så mit råd er hold dig til den mængde mel som opskriften lyder på og ælt dejen godt.
OPSKRIFT:
Mængde: 12 store kardemommesnurre el. 18 mindre.
Bløddej:
- 250 g mælk
- 75 g smeltet smør
- 25 g gær
- 1 æg
- 75 g rørsukker
- 1 tsk. salt
- 2 tsk. stødt kardemomme
- 525 g hvedemel
Kardemomme-remonce:
- 150 g smør, blødt men ikke smeltet
- 150 g rørsukker
- 100 g marcipan
- 25 kardemommekapsler
Toppings: 25 g smeltet smør og rørsukker blandet med friskkværnet kardemomme.
Fremgangsmåde:
- Smelt smørret og lad det køle af
- Rør gær, mælk, æg og afkølet smeltet smør sammen.
- Tilsæt hvedemel, rørsukker, salt og stødt kardemomme.
- Ælt til dejen er blank, smidig og slipper skålens kanter, det tager 5-7 minutter. Jeg ælter i en rørmaskine med K-spade.
- Lad dejen hæve i skålen i 1 time.
- Rør imens kardemommeremoncen
- Start med at afskalle kartemommekapslerne og kom frøene i en morter og knus dem godt.
- Bland kardemomme med blødt smør, groft revet marcipan og rørsukker. Brug med fordel en gaffel, og rør kun til massen er samlet.
- Når dejen er færdighævet, vendes den ud på et godt meldrysset bord. Kom også mel på dejens overside, og rul det ud til en firkant på 30×60 cm.
- Smør kardemommeremoncen ovenpå dejen i et jævnt lag
- Fold dejen på det lange led 2 gange, så der bliver 3 lag. (måler nu ca. 30 x 20 cm)
- Lad dejen hvile 5 min og rul dejen ud, til den ca. måler ca. 30 x 30 cm
- Skær 24 smallestrimler – Ta’ 2 strimler og tril dem hen over bordet, så de snoes – tag herefter strimlerne op i den ene ende og sno dem omkring 3 fingre. Stop den sidste ende ned i midten. Læg kardemommesnurren på en bageplade. og fortsæt med de øvrige.
- Lad kardemommesnurrene efterhæve i ca. 45 min.
- Bag dem midt i oven ved 200 grader alm. over/under varme i 12-15 minutter
- Straks de kommer ud af oven, pensles de med det smeltet smør og drysses med rørsukker.
- Nyd dem afkølet og nybagte. De kan holde sig friske i et par dage, men intet slår en nybagt kardemommesnurre.